Vészterhes idők

1.

     Lassan haladok az Üzenet (Vásáry Tamás önéletrajza) olvasásával, mert rossz szokásom szerint más könyvek olvasásába is belefogtam. Debrecen bombázásának és elfoglalásának leírása éppúgy próbára teszi idegeimet, mint a Vásáry-család némely tagjának viselkedése. Tamáska fél a bombázástól, ugyanakkor kíváncsi is:
     "Megcsaltam a várost, cserbenhagytam a Nagytemplomot. Igaz, amíg tartott a bombázás, nem tudhattam volna, hogy megmaradok, de ha már így történt, miért vette el e sors tőlem ezt a megdicsőítő élményt? (...) Nem bírtam elviselni a tényt, hogy a valóság kisemmizzen, elvegyen tőlem egy pótolhatatlan, egy feltétlenül szükséges élményt."
     Az eredmény:
     "Nincs egy ép fal, egy szöglet, egyetlen ablak. Mindenfelé  ágyúgolyó és bomba szétfröccsenő nyomai, szinte újra hallani a robajt, ami ezeket a téglákat szétvágta, érezni a légnyomást, ami ezt az ezernyi, milliónyi üvegszilánkot szétszórta."
     A szó olykor, ha nem is értjük teljesen, magába rejti jelentését: 
     ".... valami szörnyűnek kell lenni az egészben. Maga a szó, ahogy kimondták: 'megbecstelenítés', takart valami súlyosat, és kétségtelenül nagy volt a pincében is a nők részéről a pánik, lehetett érezni, hogy itt őket valami komolyan fenyegeti, valami, ami a férfiakra nem vonatkozik."

2.

A Krupp-család, 1928   commons.wikipedia.org

A Krupp-család, 1928 commons.wikipedia.org

     Három estén követtük az artén a Krupp-család történetét, mely azonos Németország történetével. 2009-ben mutatták be a filmet. Most csupán ismétlik. A németek, mint köztudomású, kritikus szemmel mutatják be múltjukat. Valóban ilyen volt II. Vilmos? Ilyen kisszerű figurák döntötték el milliók sorsát? (Ez vonatkozik a későbbiekre is.) A politika és a gazdaság szükségszerűen összefonódik, s együtt menetelnek a bukáshoz vezető úton. Borzongató volt hallani, ahogy Bertha, a család erős nőtagja kimondja mint mágikus igét: Krupp ....., Krupp ....., Krupp!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.