Németország francia szemmel

     Nem is olyan rég beszámoltam arról, hogyan vélekedik Safranski Németországról, a német politikáról. Safranski azt sejtette óvatosan, hogy nagy baj lenne, ha Németországban felerősödnének a szélsőjobboldali nézetek, illetve mozgalmak. Most – folytatásképpen, nagy vonalakban – megismerkedhetünk Alain Finkielkraut, francia filozófus véleményével is, melyet egy interjú keretében a Zeit hasábjain fejtett ki. (2015. dec. 15.)

      „Egész Európát vette célba”, jelentette ki Finkielkraut a novemberi merényletről. Valamennyien potenciális célpontjai vagyunk az erőszaknak. Az IS hadat üzent a franciáknak. (Egyébként erről beszélt Francois Hollande is: „Hadat viselünk…”) Finkielkraut szerint az ellenséget le kell győzni, ám Németország erről mintha nem venne tudomást. Nem látnak összefüggést az IS és az iszlám fanatizmus között. Franciaországban nyugtalanító a helyzet. A növekvő bevándorlás egész városrészek iszlamizálódásához vezet. A németek nem így gondolják, de ennek a felismerése be fog következni. Hozzáteszi, (párhuzam Safranskival, bár Finkielkraut, mint általában, erősebben fogalmaz), hogy Németország egy Hitler által traumatizált ország maradt. Nincs valós képük a világról, csupán az antirasszizmust gyakorolják. A nemzetiszocializmus alatt a zsidó volt az ellenség. S hogy ezt a gaztettet jóvátegyék, morális és politikai alapelvvé tették a másság tiszteletét. A tényleges ellenséget csak másnak látják. Fájdalmas meglepetés lesz felébredni ebből az álomból, véli Finkielkraut.

      Még mielőtt magunkhoz térnénk, Finkielkraut folytatja: az IS-nak az a célja, hogy mi, (németek és franciák), minden muszlimot bűnösnek nyilvánítsunk. De közöttük is vannak sokan, akikre szintén ijesztő hatást tett a merénylet. Mégis az iszlámot nem szabad periférikus jelenségnek tekinteni. A hódítás a céljuk. Ne tegyük könnyűvé a dolgukat. Európának elveit saját földjén érvényesíteni kell.
      Végül eljutunk a civilizációk harcának víziójához. (Ehhez azt a megjegyzést fűzném hozzá: a kultúra köntösét "levetni" nem lehet, de az okok mélyebben vannak. Az egész világrend átalakul - meglehetősen agresszív módon.)

      Finkielkraut bedob néha más szempontokat is.: kik adnak el kiknek fegyvereket, vagy itt vannak az Afganisztán, Irak, Líbia ellen vívott háborúk következményei.

      Zárásképpen a Zeit újságírója megjegyzi, hogy Finkielkrautot Franciaországban a legpesszimistább filozófusnak tartják…

      Zavarban vagyok, mit gondoljak én személy szerint. Inkább a filozófusoknak hagyom a gondolkodást, a politikusoknak a tetteket, a nőknek a kedvességet…
     (A szerepek felcserélhetőek!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.