Itt a nyár?

Felhőszakadás  dpa

Felhőszakadás dpa

      Tandori Dezső, a költő több helyen írja, hogy amikor hazajött Bécsből, még sokáig beletemetkezett az osztrák újságokba. Én Berlinnel vagyok így. Olvasom, hogy a nyár kezdete Berlinben is ősznek álcázza magát. Werner Wehry a FU (Freie Universität) meteorológusa a steglitzi víztorony 6. emeletén figyeli a bejövő adatokat, s úgy véli: senki nem tudja megmondani, milyen lesz a következő nyár. A fagyosszentekre még lehetett számítani. Ha a fecskék alacsonyan szállnak, esni fog. De hol vannak a fecskék? S nincs levelibékám se, mely felkapaszkodna a fára, hogy jelezze a szép időt. Minden abszolút normális, nyugodjunk meg, mondja Wehry. Még hidegebb is lehetett volna májusban. (jún. 1.)

Gyerekek     derstandard.at

Gyerekek derstandard.at

     Kicsit könnyedén írtam tegnap az időjárásról, pedig sejtettem, hogy a sok eső katasztrófához fog vezetni. Ausztriában Vorarlberget, Tirolt, Salzburg tartományt, Felső-Ausztriát, Salzkammergutot sújtja az ár. Egy emberről már biztosan tudják, hogy meghalt, többen "eltűntek", százakat evakuáltak. A földcsuszamlás a legveszélyesebb. Melk belvárosát elöntötte a víz!!!
     Németországban Bajorországot, Türingiát és Szászországot fenyegeti a víz. Passauban a pusztító ár 2002-ben 10.81 méter volt. (Gyerekekkel voltunk ott, és meg voltunk döbbenve.) Most már több mint 11 méter a víz magassága.

      Csehországban, Prága mellett is van már egy halálos áldozat.

     Babits Jónás könyve jut eszembe: "És én ne szánjam Ninivét, amely / évszázak folytán épült vala fel?" (jún. 2)

Habsburg Ottó    erdon.ro

Habsburg Ottó erdon.ro

  Kitüntetések idején   
     Habsburg Ottó lett volna 1919 után a magyar király. Persze butaság lenne azt hinni, hogy a dolgok változatlanul maradtak volna, s mert nagyapám 31 évet élt Ferenc József  s 3-at Károly  uralma alatt, én, a kései  unoka majd szintén őfelségének emeltem volna kalapot.     
     Ottó tehetséges ember volt, s bizonyára figyelemreméltó politikus lett volna, ha több lehetőséget kap. Tudtad-e, hogy a náci időkben nemcsak menekült volt, hanem ’menekítő’ is? „Mint Bokor Péter Isten akaratából c. dokumentumfilmjéből kiderült, körülbelül ötvenezer zsidó és baloldali életét mentette meg.” Valamint jellemző a következő kérdés és válasz is: „A beszélgetés vége felé megkérdeztem (Gervai A.) Habsburg Ottótól, hogy kapott-e valaha valakitől, kormányszervtől, intézménytől valamilyen kitüntetést, köszönetet azért, amit tett. ’Nem, de nem is szükséges, mert ez egészen természetes volt. Én azt tartom, hogy bárki ebben a helyzetben ugyanezt csinálta volna. (…) Isten tőlünk azt kívánja, hogy minden nap a legjobbat tegyük saját lelkiismeretünk szerint.”  (ÉS, 2013. 21. szám)
(jún. 6.)

De la Motte-kastély, Noszvaj

De la Motte-kastély, Noszvaj

     Noszvaj nevezetessége a copf stílusban épült de la Motte-kastély. A névadó Mária Terézia udvarából való ezredes. A kastély belső, franciás díszítése neki köszönhető.

     Nota bene: a Rákóczi Vendégházban nagyon finom volt a gulyás és a fánk. (jún. 6.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.