Klassz hétvége (Honegger, Ravel, Dukas)

          Nov. 16-án a MÜPÁ-ban. A Pannon Filharmonikusok  francia estje Bogányi Tibor vezényletével.

Müpa prae.hu

Müpa prae.hu

     1. Honegger (1892-1955) Le Havre-ban született. Szülei Zürichből származtak, s Honegger az itteni konzervatóriumban is tanult, később Párizsban. A Hatok csoportjának tagja volt (Darius Milhaud, Francis Poulenc…) Nemzetközi hírnevet a Pacific 231 (1923) c. művével szerzett, melyet egy „gőzmozdony” ihletett.

     2. Ravel (1875-1937) Lúdanyó meséi c. műve Charles Perrault 1696-ban kiadott mesegyűjteménye alapján készült (kivéve a 3. tételt). Tételei: 1. Tánc Csipkerózsikáról 2. Hüvelyk Matyi 3. Csúnyácska, a pagodák hercegnője 4. A Szépség és a Szörnyeteg párbeszéde 5. A tündérkert
     Első változata egy zongoradarab 1908-ból. A zenekari szvit és a balett 1912-ben készült el. Még a „boldog békeidők” hangulatát közvetíti. Igazi franciás szépségű mű.

     3. Dukas (1865-1935) A bűvészinas c. művét 1897-ben komponálta. Alcíme: Scherco egy Goethe-ballada nyomán”. A bűvészinas felidézi a szellemeket, de aztán nem képes megállítani őket:

Itt a mester éppen,
nagy a baj, gyere!
Szellemet idéztem
s nem birok vele.

(Kardos László fordítása)

     Berlioz Rákóczi-indulója volt a ráadás. Gyönyörűen hangzott. Nemcsak a dallam volt megragadó, hanem a hangszerelése is!

                                                             *

Cézanne-kiállítás

Cézanne-kiállítás

     November 18-án a Szépművészeti Múzeumban Cézanne-kiállítás. Jó bevezetés a művészetébe. Örültem, hogy képei közül szemtől szembe láttam a Gyilkosságot (mennyire más, mint a reprodukció!!), a 75-ös Önarcképet, a Mont Saint Viktoire-t a nagy píneával. (Lásd még a Cézanne-album c. bejegyzést.) Most értékelem igazán a feleségéről készített portrét, melyben a lélek mélyére hatol…
                                                                                 2012. november

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.